srijeda, 18. ožujka 2015.

On...mladi luk



Osim što je ukusan i nezamjenjiv u puno jela, mladi luk važan je za zdravlje organizma. Količina vode u mladom luku može biti i do 90 posto. To znači da ima manje ugljikohidrata pa ga slobodno možete grickati kao jabuku ako ga volite samog.

Također je bogat vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C, ali vitamine grupe B, vitamin E i provitamin A. Ako ga jedemo kuhanog, osjetit ćemo korist mladog luka zbog vlakana, što je bitno za dobru probavu.

Odličan je za zdravlje srca jer sprječava stvaranje ugrušaka, te čuva od začepljenja krvnih žila i tromboze. 

Mladi luk pomoći će i osobama koje imaju problema sa šećerom u krvi zahvaljujući hipoglikemijskom djelovanju 


Vrlo velik broj ludi koristi ga isključivo svježeg za salate ili prilog roštilju, nalazi se na uskršnjoj trpezi gdje je neizostava uz šunkicu....ali,  možete ga panirati,pirjati za umake i juhe,pržiti na roštilju, peči u peć u pećnici uz razno povrće kao prilog....kombinacije su neiscrpne!

S toga....jedite mladi luk!

Nema komentara: