Korijander.....u zrnu,svjež....veselje za nepce,u kombinaciji mesa, riže i rajčice čini čuda.
Ako niste ljubitelj mesa,ili ga ne smijete konzumirati...popečke zamijenite tofuom prženim na korijanderu....fantastična kombinacija.
500 g mljevnog pilećeg mesa
1 crveni luk
1 jaje
1 mrkva
krušne mrvice
sol,papar,korijander u zrnu,
ulje za prženje
- sve sastojke pomiješati,oblikovati i ispeći popečke
400 g riže
1 poriluk
sol,papar,maslinovo ulje
-rižu oprati i posušiti,na maslinovom ulju pržiti poriluk,dodati rižu i začine to skuhati cca 15ak min,(ovisno o vrsti riže)
250 g sjeckane rajčice
sol,papar
maslinovo ulje
bosiljak
-na zagrijano maslinovo ulje dodati sjeckane rajčice,začine te kratko pirjati
Nešto i o korijanderu,divnom začinu:
U evropskoj kuhinji uglavnom se upotrebljava sjeme, dok su južnoameričkoj i azijskoj kuhinji bitni listovi. Svježi listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Ukusom su jako gorki i koriste se za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Svježe mljeveni plodovi dodatak su pecivu, jelima od kupusa, mahunastom povrću i tikvama. Zreli osušeni plodovi daju aromatični ukus i upotrebljavaju se u pripremi mnogih jela, posebno pečenih, a jedan je od sastojaka curry praha, paste i začina za medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada i božićnih kolača. Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema. Ima i ljekovita svojstva da budi apetit, poboljšava probavu i ublažava grčeve i želučane tegobe. (wkikipedija)
Nema komentara:
Objavi komentar