Sastojci
8 žlica integralnog sezama
0,5 žilce morske soli
0,5 žilce morske soli
Priprema 15 min
U cjedilu koje ima gustu mrežicu operite integralni sezam pod mlazom hladne vode.
Pustite da se dobro ocijedi pa ga istresite u zagrijanu tavu debelog dna.
Kuhačom neprestano miješajte sezam na srednje jakoj vatri, kako bi se ravnomjerno ispržio. Smanjite vatru ukoliko je potrebno.
Sezam će početi pucketati i mirisati kada je gotov, a možete provjeriti i da li je nabubrio i lako se mrvi među prstima- to su znakovi da je pržen.
Odmah istresite iz tave u suribachi ili mužar pa u istoj tavi vrlo kratko popržite i sol, kako bi osušili eventualnu vlagu.
Sol dodajte sezamu pa tučkom miješajte dok se jedan dio sezamovih sjemenki ne izmrvi i pomiješa sa solju.
Kad se gomashio ohladi čuvajte ga u staklenci.
Nemojte pretjerivati s konzumiranjem ovog začina koji je ipak dosta slan!
Koristite ga umjesto soli za razna jela.
Pustite da se dobro ocijedi pa ga istresite u zagrijanu tavu debelog dna.
Kuhačom neprestano miješajte sezam na srednje jakoj vatri, kako bi se ravnomjerno ispržio. Smanjite vatru ukoliko je potrebno.
Sezam će početi pucketati i mirisati kada je gotov, a možete provjeriti i da li je nabubrio i lako se mrvi među prstima- to su znakovi da je pržen.
Odmah istresite iz tave u suribachi ili mužar pa u istoj tavi vrlo kratko popržite i sol, kako bi osušili eventualnu vlagu.
Sol dodajte sezamu pa tučkom miješajte dok se jedan dio sezamovih sjemenki ne izmrvi i pomiješa sa solju.
Kad se gomashio ohladi čuvajte ga u staklenci.
Nemojte pretjerivati s konzumiranjem ovog začina koji je ipak dosta slan!
Koristite ga umjesto soli za razna jela.
Ovaj začin je neizostavan u makrobiotičkoj prehrani.
Nema komentara:
Objavi komentar