Rikula, rukola, rikola ili riga je mediteranska samonikla lisnata biljka gorkasta okusa koja se upotrebljava u kulinarstvu još od doba Rimljana. Spada u povrće iz porodice kupusnjača zajedno s brokulom, kupusom, prokulicom, korabom, cvjetačom, keljom i dr. Uz makronutrijente, rikula je iznimno vrijedan izvor minerala i vitamina: kalcija, magnezija, željeza, kalija, fosfora, vitamina A, K i C, folata te pantotenske kiseline. S toga, treba ju konzumirati češće, kada se zasitite salate, od nje spravite odličan pesto ili nadjev za torteline, palačinke i ine delicije. Uživajte u kraljici rikuli!
komorač
peršin
celer (korijen)
integralno pecivo ili kruh
orasi
svježi ružmarin
maslinovo ulje
sok 1 linuma
sol, papar (svježe mljeveni)
Rikulu oprati i posušiti, narezati komorač, peršin i orahe , naribati celer te narezati jabuku na kriške.
Na maslinovom ulju prepržiti svježi ružmarin i tostirati pecivo ili kruh.
Rikolu pomiješati sa orasima i povrćem, složiti na tanjur.
Preliti maslinovim uljem, limunovim sokom, posoliti i popapriti.
Jednostavna,toplo-hladna salata za sva godišnja doba :)
Nema komentara:
Objavi komentar